Frikadeller og gammeldags hvidkål

Frikadeller: 
 400 g svinekød2 skiver franskbrød
 1 æg2 tsk salt
 ½ tsk peber½ tsk allehånde
 1 spsk hakket løgsmør
   
   
Kødet hakkes 1-2 gange. Brødskiverne sættes i blød i lidt af vandet, ca. 5 minutter. Brødskiverne trykkes let af, skorpen fjernes, og brødet udrøres omhyggeligt i farsen sammen med æg og krydderier. Hvis farsen er lind, spædes der evt op med vand. Frikadellerne trilles i hånden eller formes med ske og steges ca. 6 minutter på hver side.
 Gammeldags hvidkål: 
 2½ kg hvidkålshoved2½ dl piskefløde
 30 g smør2 tsk salt
 ½ tsk hvid peber½ tsk muskat
   
   
   
Kålhovedet deles i fire dele, stokken skæres bort og kålen koges i letsaltet vand ca. 15-20 minutter, afkøles og vandet trykkes let af. Kålen hakkes fint med en kniv eller køres en gang gennem kødhakkeren. Kommes i en gryde og får et opkog med fløde og smør, så det bliver en tyk stuvning. Smages til med peber, muskat og evt. salt.

Over hele landet er frikadeller og hvidkål en almindelig spise, men retten tilberedes lidt anderledes i Sønderjylland end i den øvrige del af landet, hvor frikadellerne oftest røres med mel og hvidkålen snittes før kogningen og stuves med mælkesauce. Det er er gennemgående træk i det sønderjyske køkken, at man anbringer hvedebrød (franskbrød) i stedet for hvedemel, som man bruger længere oppe nordpå i landet. Der er her tale om en spareforanstaltning hvorved det tørre brød kommer til anvendelse; det har i tidligere tider været almindeligt over alt i Danmark.

Følg med

Nyheder - Vis alle

Events - Vis alle