Skrædderduels Fattigmandsdyp

 500 g røget flæskesnitte150 g løg
 2½ dl syrnet piskefløde25 g mel
 1 kg kartofler2½ dl mælk
   
kartoflerne skrælles og sættes over. Flæsket skæres i terninger og steges på en pande. Lidt af fedtet hældes fra, og løgterninger hældes ved flæsketerningerne. Når flæsk og løg er færdigstegte, hældes evt overskydende fedt fra, og der spædes med creme fraiche og mælk. Dyppelsen serveres til de nykogte kartofler – evt sammen med græskar eller rødbeder.
Retten serveret året rundt og bruges ofte til lidt melede kartofler. I dag er retten ofte anvendt som varm frokostret, mens den tidligere især var middagsret. Retten går under flere navne, f.eks. oldemors sauce og fattigmandsdyp. Dialektordet “skrædderduels” betyder skrædderdyppelse, og dyppelse er den almindeligste betegnelse på hvid opbagt mælkesauce.

Som medlem af Æ Synnejysk Forening er du med til at bevare det sønderjyske sprog. Der bliver løbende afholdt spændende arrangementer for medlemmerne, og du vil modtage "Æ Blaj" (nyhedsblad) fire gange årligt.